Meer info

Wat is Ontspannen & Bevallen
Ontspannen & Bevallen is een cursus waarin je als zwangere ontspanningstechnieken leert waarmee je tijdens de bevalling de pijn kunt verminderen, een rustige ademhaling kunt krijgen en meer zelf-controle hebt.

Wie leert me de ontspanningstechnieken?
Marion Jegen leert je de ontspanningstechnieken. Ze is oefentherapeute Cesar en is gecertificeerd adem- en ontspanningstherapeute. Ze behandelt vanuit haar praktijk mensen met uiteenlopende klachten: onder andere spanningshoofdpijn en chronische rugpijn. Ook mensen met hyperventilatie leert ze hun ademhaling weer onder controle te krijgen.

Welke technieken leer ik?
De cursus is gebaseerd op de methode Van Dixhoorn; een techniek waarbij het verminderen van disfunctionele spanning centraal staat.
Bij de cursus Ontspannen & Bevallen zijn de technieken specifiek aangepast voor de bevalling. Ze verminderen pijn, je wordt er ontspannen van en je houdt je ademhaling onder controle. Het zijn technieken die iedereen kan leren en gebruiken tijdens de bevalling. Er zijn specifieke technieken voor tijdens het zitten, liggen en staan.

Wat is de basis van de ontspanningstechnieken?
Door te ontspannen verandert de ademhaling. De ademhaling is gekoppeld aan de stand van de wervelkolom. Door kleine bewegingen te maken en de stand van de wervelkolom te veranderen kun je de ademhaling en het spanningsniveau van het lichaam rechtstreeks beïnvloeden. Dit is aangetoond middels wetenschappelijk onderzoek.

Wat is het verschil tussen Ontspannen & Bevallen en Hypnobirthing?
Bij Ontspannen& Bevallen wordt geen gebruik gemaakt van hypnose en het zwaartepunt ligt niet bij visualisatie. Bovendien blijkt in de praktijk dat een sterke focus op ademhaling voor een groep vrouwen (o.a. in het geval van hyperventilatie) niet haalbaar is. Voor deze groep moet een andere techniek toegepast worden om toch te kunnen ontspannen tijdens de bevalling.

Wat is het verschil tussen Ontspannen & Bevallen en Zwangerschapsyoga?
Ontspannen & Bevallen is voornamelijk gericht op de bevalling en zorgt ervoor dat zodra de weeën beginnen je precies weet hoe je er het beste mee om kunt gaan. Je krijgt specifieke ontspanningstechnieken voor tussen de weeën en voor tijdens de weeën.

Is deze cursus geschikt voor mij?
De cursus is geschikt voor iedereen: iedereen kan deze ontspanningstechnieken leren en toepassen tijdens de bevalling. Er zijn geen basisvaardigheden nodig om te kunnen starten met deze cursus.

Wat leer ik nog meer behalve ontspanningstechnieken?
Je krijgt iedere les een stukje ondersteunende theorie. Daarin leer je wat er gebeurt tijdens de bevalling. Ook leer je hoe je zelf je bevalling in positieve zin kunt beïnvloeden. Je kunt zelf pijn verminderen en de ontsluiting bevorderen, niet alleen met ontspanning maar ook nog op andere manieren.

Wat is het effect van de cursus Ontspannen & Bevallen?
85% van de deelnemers geeft aan dat door het toepassen van de ontspanningstechnieken uit de cursus Ontspannen & Bevallen de pijn tijdens de weeen minder werd. Dit weten we omdat we alle deelnemers van de cursus vragen om een vragenlijst in te vullen na de bevalling.

Is het mogelijk om tijdens pijn te ontspannen?
Ja, dit is mogelijk. Ruim 85% van de deelnemers ervaart minder pijn door de geleerde ontspanningstechnieken. Hieruit kun je concluderen dat de meeste vrouwen in staat zijn om de ontspanningstechnieken toe te passen ondanks dat ze pijn hebben.

Hoe is de cursus opgebouwd?
De cursus bestaat uit vier lessen van 1 uur. De groepen bestaan uit ca. 4 deelnemers waardoor iedereen voldoende aandacht krijgt om de technieken goed te leren. Bij iedere les wordt 80% van de tijd besteed aan ontspanningstechnieken en 20% aan theorie.

Hoeveel kost de cursus?
De cursus kost € 99,50. Hierbij is inbegrepen: een cursusboekje als naslagwerk en een CD met ontspanningsoefeningen.

Wordt de cursus vergoed door ziektekostenverzekeraars?
Ja, verzekeraars die zwangerschapscursussen vergoeden, vergoeden ook Ontspannen & Bevallen. CZ vergoedt de cursus bijvoorbeeld als “gezondheidscursus rondom de bevalling” en VGZ vergoedt de cursus als “cursus tijdens de zwangerschap ter voorbereiding op de bevalling”. De cursus wordt vergoed uit het aanvullende pakket, dus controleer of u voldoende aanvullend verzekerd bent en of uw verzekeraar zwangerschapscursussen vergoedt.